Kramkom - fotografia cyfrowa Strona Główna Kramkom - fotografia cyfrowa
Forum fotograficzne dla wszystkich.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 
Szybkie menu:
Wyszukiwarka Google
Portal - strona główna
Forum - Strona główna
Newsletter

Kanały RSS
Witaj Gość.

Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat :: Następny temat
nowy aparat cyfrowy do 1500 PLN
Autor Wiadomość
Zdzieńkowski 

Wysłany: 2008-05-29, 20:15   nowy aparat cyfrowy do 1500 PLN

Mam aktualnie aparat pod nazwą kodak ale nie jestem z niego zadowolony . Planuje jego wymianę . Chciałbym przeznaczyć na zakup nowego około 1500 złotych . Chciałbym porady co mam zakupić w tej cenie . Zdjęcia amatorskie - wakacyjne i okolicznościowe.
Jestem tylko fotografikiem amatorem i chciałbym porady fachowca w tym zakresie .
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2008-05-29, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   33%   3/9
kramkom 

Wysłany: 2008-05-29, 20:33   

Nie jesteś zadowolony, ale dlaczego?

Nie wiem, czy w takim razie powinieneś przejść na lustrzankę, czy zostać przy kompaktach, których wady często się pokrywają w różnych modelach. Jeżeli masz hybrydę i nie jesteś zadowolony, to najprawdopodobniej z innej hybrydy też nie będziesz zadowolony.

Jeżeli mały kompakcik, to możemy jeszcze pomyśleć nad przejściem właśnie na hybrydę lub od razu na lustro.

Poczytaj jeszcze jakie są zalety i wady tych aparatów TUTAJ i napisz co przeszkadza Ci w Kodaku i jakie są Twoje predyspozycje (lustro, kompakt). Ja widziałbym lustro, ale chciałbym żebyś najpierw zapoznał się z zaletami i wadami i sam zdecydował, która półka będzie dla Ciebie lepsza.

Poziom: 10 HP   1%   2/230
   MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Zdzieńkowski 

Wysłany: 2008-06-03, 08:24   

Dziękuje za odpowiedź na moją prośbę . Aparat który aktualnie używam nie zawsze robi ostre zdjęcia i nie wiem czym jest to spowodowane . Nie jestem także zadowolony ze zdjęć nocnych mimo używania odpowiedniego programu . Z tych powodów zamierzam zmienić ten sprzęt ale nie mam pojęcia czym sie kierować przy zakupie nowego czy matrycą , obiektywem czy tez może cena choć ta nie zawsze jest zgodna z jakością . Być może pozostać przy kompakcie choć nie ukrywam że ma ochotę na lustrzankę w rozsądnej cenie do amatorskiego użytkowania . Będę wdzięczny za każda podpowiedź w tym temacie ponieważ oglądając aparaty w sklepach nie można uzyskać żadnej fachowej porady .

MP   100%   8/8
   EXP   33%   3/9
kramkom 

Wysłany: 2008-06-03, 18:23   Problem z wyborem nowego aparatu - wyjaśnienie kilku kwestii

Rzeczywiście w sklepach często trudno o poradę. Jednak proszę mieć na uwadze, że na naszym forum, mimo szczerych chęci trudno wyjaśnić wszystkie problemy pisząc jeden post. Dlatego zachęcam do lektury kilku tematów, do których będę się odnosił w kolejnej części tego postu.

Zdzieńkowski napisał/a:
Aparat który aktualnie używam nie zawsze robi ostre zdjęcia i nie wiem czym jest to spowodowane

Problemów takiego zachowania może być kilka np. zbyt ciemno, zbyt mały kontrast w kadrze, nieprawidłowa odległość aparatu od punktu pomiaru ostrości, żeby aparat mógł "sprawdzić" jaką ustawić ostrość (więcej na ten temat TUTAJ). Może to być też problem zbyt długich czasów naświetlania (więcej TUTAJ).

Podkreślę, iż należy mieć świadomość, że aparat nawet automatyczny nie rozwiązuje wszystkich problemów i często konieczna jest znajomość jego działania żeby wspomóc automatykę, by uzyskać lepsze zdjęcia. Wspomniane wyżej problemy dotyczą praktycznie każdego aparatu, a najwyżej od jego jakości będzie zależało w jakim stopniu, choć problemów tych automatyka nawet w najlepszych aparatach póki co nie rozwiązuje zupełnie i pewnie długo nie będzie.

Zdzieńkowski napisał/a:
Nie jestem także zadowolony ze zdjęć nocnych mimo używania odpowiedniego programu

Podobna sytuacja jak wyżej. Programy tematyczne w kompaktach nie sprawią, że zdjęcia będą odpowiednio wykonane - ta rola zawsze będzie należała do fotografa. Programy mają tylko pomóc.

Program, o którym piszesz ma za zadanie tak ustawiać ekspozycję żeby była charakterystyczna do zdjęć tego typu, czyli wydłuża czas, otwiera przysłonę i co najgorsze często podnosi ISO, by czas nie był bardzo długi. ISO to praktycznie jest problem w każdym programie, gdy tylko jest trochę mniej światła, a jego podnoszenie zwłaszcza w kompaktach to duża wada przekładająca się negatywnie na jakość zdjęć (więcej TUTAJ).
Tak więc ten program tematyczny nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Jeżeli zacząłeś zwracać uwagę na jakość zdjęć, to na pewno powinieneś nauczyć się wykorzystywać jak najniższe ISO zawsze, gdy jest to możliwe, a przede wszystkim zrozumieć podstawy fotografii. Pomoże Ci to robić lepsze zdjęcia każdym aparatem.

Zdzieńkowski napisał/a:
zamierzam zmienić ten sprzęt ale nie mam pojęcia czym sie kierować przy zakupie nowego czy matrycą , obiektywem czy tez może cena

Zawsze, gdy ktoś ma kompakt, a zaczął przywiązywać uwagę do jakości zdjęć sugeruję przerzucić się na lustro i podszlifować podstawy fotografii. Uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie jakie mogę zasugerować, choć jak wszystko - ma swoje ograniczenia i wbrew pozorom, nie mam tutaj na myśli ceny.

Jeżeli chodzi o jakość, to każda lustrzanka będzie lepsza od dowolnego kompaktu, ale jeszcze raz podkreślę konieczne jest poznanie zasad fotografii.

Myślę, że problemy, o których piszesz mogą pojawić się z różnym natężeniem w każdym aparacie, ale w lustrzance łatwiej sobie z nimi poradzić, zwłaszcza jeżeli chodzi o szumy.

Co do kierowania się matrycami, zoomami, obiektywami... Ilość pikseli matrycy zdecydowanie lepiej mniejsza niż większa (temat poruszony TUTAJ). Fizycznie wielkości matrycy w kompaktach są zbyt małe, by bez konsekwencji utraty jakości "pakować" tam grube miliony pikseli. Lepiej ma się sprawa w matrycach stosowanych w amatorskich lustrzankach, ponieważ ich fizyczne wymiary są kilka (3 - 4) razy większe niż w kompaktach.
Zoom najczęściej będzie lepszy - jeżeli chodzi o jakość - tan mały, a nie ten duży (wprowadzenie o obiektywach poczytasz TUTAJ).

Odbiegłem trochę od głównego tematu, jednak mam nadzieję, że nie będzie to przeszkadzać zbytnio forumowiczom, zwłaszcza Tobie Marek. Cel, który mną kierował pisząc ten post, to wskazanie najlepszej drogi i uświadomienie jak największej liczbie osób, że nie wszystko zależy od aparatu, choć jest on ważny.

Zdzieńkowski napisał/a:
Być może pozostać przy kompakcie choć nie ukrywam że ma ochotę na lustrzankę w rozsądnej cenie do amatorskiego użytkowania

Z tego co piszesz, wnioskuję, że zależy Ci na jakości zdjęć i myślę, ze chcesz się bardziej zaangażować w robienie zdjęć. Dlatego polecam Ci zakup lustrzanki, a na dokładkę dyskusję na temat robienia zdjęć na naszym forum.

Z lustrzanek w tej cenie dostaniesz starszy już model Canon EOS 350D, który na dzisiejsze standardy ma trochę mały wyświetlacz, ale za to do dzisiaj jest chwalony za bardzo małe szumy. Ponadto Nikon D40 i D40X.

Trochę dokładając kupisz Canona EOS 400D oraz Nikona D60.

Z tych aparatów na pewno wybierzesz coś dla siebie.

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Zdzieńkowski 

Wysłany: 2008-07-04, 14:08   Nikon

Dziękuję za porady , myślałem nad zadanym mi tematem w sprawie lustrzanki i doszedłem do wniosku że kupie Nikona D60 . Chciałbym utwierdzenia że dokonałem jednak dobrego wyboru sprzętu . Dziękuje

MP   100%   8/8
   EXP   33%   3/9
kramkom 

Wysłany: 2008-07-07, 15:08   

Moim zdaniem to dobry wybór, więc tylko korzystać...

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Zdzieńkowski 

Wysłany: 2008-07-07, 15:18   

Bardzo dziękuję za pomoc przy wyborze aparatu .

MP   100%   8/8
   EXP   33%   3/9
weronika_213 

Wysłany: 2008-07-22, 13:33   

Witam!
Jestem amatorką i chciałabym kupić jakąś najprostrzą lustrzankę dla amatorów.
Czytałam w internecie wiele artykułów na temat czym się kierowac przy wyborze aparatu ale nic z tego nie rozumiem. Nie wiem czym mam się kierować przy wyborze i na co patrzeć. Chciałabym fotografować głównie przyrodę także w ruchu. Pozdrawiam

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
kramkom 

Wysłany: 2008-07-23, 15:31   

Witam Cię Weronika,

Nie za bardzo wiem jak Ci pomóc skoro już tyle na ten temat przeczytałaś.
Najprostsze, czy może najtańsze lustrzanki to np. Canon EOS 400D, 1000D, Nikon D40x, D60, Sony Alfa 200, 300.

Zobacz w tych modelach, czy coś Ci się spodoba.
Jak będziesz miała pytania to zapraszam, ale nieco konkretniej.

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
weronika_213 

Wysłany: 2008-07-25, 16:19   

Chodzi mi przedewszystkim o aparat z dobrym makro ale który również dobrze uchwyci poruszające się obiekty z dalszej odległości. Chciałabym też żeby miał obiektyw szerokokątny (chyba obiektyw :p )

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
kramkom 

Wysłany: 2008-07-25, 23:57   

Dużo byś chciała jak na tanią lustrzankę, ale po kolei.

Z makro w lustrzankach, to jest pewien problem. Oczywiście można fotografować z malej odległości, ale ta odległość to najczęściej w granicach 30 cm, a nie tak jak w kompaktach nawet 0 - 1 cm. Stąd robienie zdjęć makro lustrzanką jest inne niż kompaktem. Dodatkowo standardowy obiektyw, który dostaniesz kupując lustrzankę nie jest przystosowany do zdjęć makro tzn. nie odzwierciedla obrazu w skali 1:1. Składając te dwie rzeczy razem okazuje się, że zdjęcia zrobione z minimalnej odległości np. 30 cm nie powiększają nam obrazu tak jak byśmy sobie tego życzyli. Na pewno na plus w lustrzance jest fakt, że przy minimalnej odległości możesz korzystać z zoomu, co w kompakcie odpada całkowicie.

Wyjściem z tej sytuacji jest kupienie specjalnego obiektywu makro, ale niestety taki kosztuje przynajmniej tyle co aparat, nad którym się zastanawiasz, lub pogodzenie się z tym co się ma...

Co do obiektywu szerokokątnego - oczywiście taki również można sobie dokupić do lustrzanki (cena podobnie jak makro). Ten w zestawie np. z Canonem 400D 18 - 55mm ma szeroki kąt, ale nie jest to jakiś wielki szeroki kąt, ponieważ 18 mm - najkrótsza ogniskowa tego obiektywu w połączeniu z fizycznymi rozmiarami matrycy (przelicznik 1,6) daje ogniskową równoważną 29 mm. Bez wątpienia jest to szeroki kąt, ale już nie taki jak wygląda na pierwszy rzut oka czytając dane z obiektywu tj. 18 mm.

Zdjęcia jak piszesz "z dalszej odległości" zrobisz z powodzeniem każdym obiektywem zarówno makro jak i szerokokątnym, więc tutaj nie ma problemu.

Podsumowując. Nie ma co liczyć na super makro i wielki szeroki kąt w lustrzance bez inwestowania w dodatkowy obiektyw, najlepiej dwa. Jednak to co będziesz miała na pewno na początek wystarczy. Choć w takim przypadku okazuje się, że lustrzanka ma swoje ograniczenia, to z pewnością decydując się na lustrzankę zyskasz wiele pozytywnych cech, dla których warto kupić taki aparat. Jedną z nich jest na pewno możliwość rozbudowywania swojego zestawu np. właśnie o nowe obiektywy :->

Jeżeli te ograniczenia nie są do zaakceptowania przez Ciebie i nie możesz sobie z upływem czasu pozwolić na dokupienie obiektywu, to może powinnaś zastanowić się nad jakimś bardziej rozbudowanym kompaktem. Co prawda w kompaktach o szeroki kąt też nie łatwo, ale makro - zapewne w takim znaczeniu jak Ty to rozumiesz, będzie w każdym.

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
weronika_213 

Wysłany: 2008-07-26, 21:34   

Czy w takim razie może mi pan polecic jakieś dobre kompakty spełniające chociaż częściowo moje warunki???

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
kramkom 

Wysłany: 2008-07-27, 22:00   

No tak. Zobacz na początek np. modele, które pojawiły się w tym temacie Kompakt w cenie 900 - 1500 zł

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Johny 

Wysłany: 2009-01-16, 14:21   

Ja bym proponowal poczytac troche o wlasnym spszecie i wiecej checi nie chcialo mi sie czytac co tam pisales/as ale z tego co troszke luknolem wynika ze jestes leniem wiec mysle ze powinieneś/aś wlozyc wiecej zainteresowania w swoj spszet bo tak to nawet spszet za 2 tys bedzie robił kiepskie foto i zaczni sie uczyc a nie ciągle na automacie bo nie zawsze auto opcia potrafi odp ocenic sytuacje danej sceny i dlatego mozesz miec mydlane zd itp wiec lepiej zacznij sie starac a napewno zobaczysz ruznice pozdrawiam

[ Dodano: 2009-01-16, 13:26 ]
wyzej odnosilem sie w swojej sugestij do Zdzienkowskiego

[ Komentarz dodany przez: kramkom: 2009-01-16, 14:34 ]
Kolejny Twój post, w którym nie piszesz po polsku - kolejne ostrzeżenie...

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   50%   4/8
kramkom 

Wysłany: 2009-01-16, 14:43   

Johny, jak masz coś do powiedzenia, co może pomóc innym to bardzo chętnie poczytamy.
Jednak swoje uwagi na temat chęci i wiedzy innych użytkowników zostaw dla siebie. No i dobrze jak sam się trochę pouczysz np. pisać... a i o fotografii na pewno też byś mógł. Przemyśl to.

MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Johny 

Wysłany: 2009-01-18, 01:02   

Sony A 200 robi dobre ostre zdjęcia ma naprawdę dobry obiektyw, jak na kit, nie piszę tak bo mam to muszę zachwalać, po prostu widzę jakie są zdjęcia i moi znajomi chwalą te fotografie, które im pokazuje, tylko proszę pamiętać trzeba mieć umiejętności żeby wykorzystać w pełni obiektyw jaki mamy w zestawie, wiec pstrykać i wyciągać wnioski z tych zdjęć i przeglądać je czytać, bo wiedza pomaga , jest tani dlatego dla tych którzy nie mają za dużo pieniędzy mogą naprawdę tanio kupić dobry sprzęt. Mam nadzieje ze pomogłem coś.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-01-19, 00:05, w całości zmieniany 1 raz  

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   50%   4/8

Nice Boy

Nr Użytkownika: 1

Odpowiedz do tematu