Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Właśnie zarejestrowałam się na tym forum, aby poradzić się doświadczonych kolegów-fotografów.
Otóż, jak łatwo zgadnąć po nagłówku podforum-poszukuję aparatu spełniającego moje wymagania i kosztującego rozsądną cenę.
Bardzo zafascynowała mnie fotografia, z zamiarem kupienia dobrego aparatu żyję już ze 2 lata (to nawet długo, biorąc pod uwagę mój wiek-17 lat xD) i chciałabym już taki mieć.
Lustrzankę, o ile sie nie mylę.
Mój budżet jest skromny-do 1800zł.
No i przede wszystkim: do czego będę używać tego cuda: najlepiej, to do wszystkiego(haha), jednak najbardziej zależy mi na portrecie, krajobrazie i zdjęciach w ruchu. Makrofotografię też bym chciała robić, ale mogę z łatwością z niej zrezygnować, tylko żeby zamiast tego wzrosła jakość zdjęć wyżej wymienionych.
Myślę, że mój wiek nie będzie przeszkodą w posługiwaniu się tak drogim(choć w swojej klasie-tanim) aparatem i szybko nauczę się jego obsługi.
A więc, czy ktoś by mógł mi poradzić, jaki aparat byłby najlepszy?
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2008-04-24, 01:47, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2008-04-09, 11:18
Witaj Lilianne,
Cieszę się, że szukając pomocy w sprawie wyboru aparatu wybrałaś nasze forum.
Na pewno Twój wiek nie jest ograniczeniem jeżeli chodzi o fotografię, niestety budżet już tak.
Stąd do wyboru masz starszy już, ale ciągle dobry aparat Canona EOS 350D, który kupisz za tą cenę bez problemu. Znam ten aparat bardzo dobrze i go polecam. Z racji, że ten model ma już kilka lat nie znajdziesz tam podglądu na żywo w ekranie "live view", samoczyszczącej się matrycy, czy innych bajerów, ale na pewno jakość zdjęć Cię zadowoli.
Jak dobrze poszukasz pewnie znajdziesz też za Twoją kwotę Canona EOS 400D, który jest następcą 350D i ma już samoczyszczącą matrycę, większy wyświetlacz... Również polecam.
Aparaty te charakteryzują się bardzo niskimi szumami i dużym odwzorowaniem szczegółów i jak każda lustrzanka są bardzo szybkie co dobrze wykorzystuje się do robienia zdjęć w ruchu.
Są też aparaty Nikona, które za tą cenę kupisz np. Nikon D40.
Osobiście nie szukałbym po innych firmach, ale wybór należy do Ciebie.
Pamiętaj, że wybierając lustro możesz zmieniać obiektywy i inne akcesoria co umożliwi Ci fotografowanie w każdych warunkach. W późniejszym czasie możesz wymienić tylko korpus aparatu na inny, a obiektywy zostawić do nowego aparatu, co znacznie zmniejsza koszty. Minusem takiego rozwiązania jest przywiązanie się do jednej firmy, stąd polecam tylko te najlepsze.
Dzięki za podpowiedź, jaki model wybrać.
Dość jednoznacznie nakierowałeś mnie na firmę Canona i chyba już jej będę się trzymać.
Natomiast chciałabym się spytać o kolejną rzecz:jaki obiektyw jest najbardziej uniwersalny, ale też w miarę dobry? Te cyferki niewiele mi mówią, choć sporo o tym czytałam.
Czytałam komentarze użytkowników Canonów, które mi zaproponowałeś i dość często tam się powtarza, że nie opłaca kupować się body razem z obiektywem 18-55(cokolwiek to znaczy) tylko od razu kupić jakiś inny.
Czy to prawda?
Jeśli tak, to jakie powinien mieć parametry?
Bo chyba od ceny obiektywu będzie zależało, czy wezmę 350D czy 400D
A, i jeszcze jedno: czy ta samoczyszcząca matryca jest dobrym i ważnym elementem aparatu czy można się bez niej obyć?
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2008-04-10, 01:26
Matryca samoczyszcząca to nowe rozwiązanie stosowane jednak coraz częściej w różnych aparatach, co może oznaczać, że się sprawdza i chętnie jest odbierane przez użytkowników aparatów cyfrowych. Polega ono na bardzo szybkich ruchach matrycy np. przy włączaniu aparatu, które mają na celu zrzucić z niej drobinki kurzu. Nie wiem jak bardzo jest skuteczne, ale dobrze też pamiętać, że matryca nie brudzi się codziennie. Przez ogromny okres czasu aparaty nie miały takich bajerów i też każdy sobie radził, więc to chyba bardziej ciekawostka niż konieczne rozwiązanie. Osobiście wolałbym mniejsze szumy, czy pełnowymiarową matrycę niż takie coś, ale to tylko moje zdanie.
Na pozostałe Twoje pytania pozwoliłem sobie odpowiedzieć w innej części forum zakładając nowy temat "Zanim kupisz swój pierwszy obiektyw", ponieważ Twoje pytania nie pokrywają się z tematyką tego podforum, co jest niezgodne z regulaminem. W przyszłości proponuję założyć dwa tematy.
Takie rozwiązanie pozwoli innym użytkownikom łatwiej poruszać się po forum, a mi pozwoliło znacznie bardziej rozwinąć temat, co mam nadzieję będzie też z pożytkiem dla Ciebie. Zapraszam tutaj
Wysłany: 2008-08-26, 14:17
Hej ja mam podobny dylemat i nie wiem na co mam się zdecydować. Chcę kupić lustro cyfrowe, mam troszkę większe fundusze niż poprzednik bo jakieś 2500PLN. A teraz troszkę o przeznaczeniu: lustro chcę używać do fotografowania ludzi (w tym zdjęcia w ruchu), przyrody, widoczków z uwagi na to że często podróżuję. To chyba było by na tyle. To jak pomożecie dokonać mi dobrego wyboru?
Wysłany: 2008-08-27, 21:26
Nie wiem, czy Ci pomogę, ale widząc jaką kwotę chcesz przeznaczyć na aparat bardzo, bardzo poważnie zastanawiam się nad Canonem EOS 40D. Pewnie całość wyjdzie delikatnie więcej niż 2500PLN, ale niewiele, a aparat na pewno godny polecenia. W podróż jak znalazł... no może tylko trochę ciężki jak na długie spacery.
Jest to zupełnie inna półka niż inny model za mniejsze pieniądze, który mogę Ci zaproponować tj. Canon EOS 400D. Jednak aparaty te ciężko porównywać między sobą.
Zobacz sobie specyfikację i napisz co o tym sądzisz.
Na początek zwykły obiektyw dokupisz i masz super aparat, który wymagać będzie pewnej wprawy w jego obsłudze, trzeba się tego nauczyć, ale przecież nic za darmo nie ma... no prawie nic, bo jest to forum
Wysłany: 2008-09-01, 15:37
Nie wiem czy mam przepłacać czy jednak wziąć model tańczy? Tym bardziej, że to moje początki z fotografią. Może lepiej na wstępie mniej zainwestować w lustro? co myślicie o tym?
Wysłany: 2008-09-02, 01:34
Gdybym miał możliwość finansową kupić lepszy, to bym się nie zastanawiał, ale tak zrobiłbym ja. Ty wcale nie musisz. Pewnie wydawać się może dziwnie nie mieć wiedzy fotograficznej, a kupować zaawansowane lustro, ale tutaj wszystko zależy od Twoich potrzeb. Szkoda byłoby, gdybyś zainwestował, a fotografowanie nie okazałaby się dla Ciebie. Z drugiej strony jak kupisz "słabszy" aparat, i Cię to wciągnie to niedługo będziesz myślał, że chciałbyś lepszy sprzęt.
No nie wiem. Ty znasz się najlepiej, więc też najlepiej będziesz wiedział co będzie dla Ciebie lepsze. Ja z perspektywy czasu wiem, że nie warto kupować gorszego sprzętu jak można sobie pozwolić na lepszy. Jeść nie woła. Co innego jak nie można sobie pozwolić i problem sam się rozwiązuje.
Cytat:
Nie wiem czy mam przepłacać czy jednak wziąć model tańczy?
Jeżeli chcesz się dowiedzieć co to jest przysłona, migawka, ISO i jak z tego korzystać i chcesz z tego korzystać to tylko lustro.. Jeżeli Cię to nie interesuje, to polecam jakiś kompakt i na pewno Ci wystarczy. Jest to najlepszy sposób na zaoszczędzenie trochę gotówki.
Nie chciałbym żebyś źle wybrał. Rzadko się zdarza żeby ktoś chciał zaczynać fotografowanie i to od razu z takiej półki, ale na pewno jest to możliwe. Myślę, że powinieneś się porządnie zastanowić i sam zdecydować jak głęboko chcesz w to wejść, czy chcesz zrezygnować z trybu auto, minimalizować szumy, zwracać uwagę na jakość, poprawiać automatykę i w końcu mieć wpływ na to jakie zdjęcia wychodzą z Twojej ręki.
Na poważnie zainteresowała mnie nauka fotografii,w związku z czym zdecydowanie jak najszybciej muszę kupić aparat. Wybór jednak nie jest łatwy. Właściwie to w 90% zdecydowana byłam na Canona 450D. Jednakże po przeczytaniu tych postów mam wątpliwości. Skłaniałabym się jednak bardziej do Canona 40D. Pierwsze pytanie brzmi: Jaka mniej więcej byłaby cena Aparatu Canon 40D razem z podstawowym obiektywem? oraz chętnie poczytałabym jakie cechy sprawiają że jest wart zainteresowania. Drugie pytanie nie bardzo pasuje do tego tematu ale nie wiem gdzie je umieścić, mianowicie chciałam zapytać gdzie najlepiej kupić aparat? Zapewne najlepiej byłoby zaopatrzyć się w aparat w jakimś profesjonalnym sklepie, jednak zakupy przez internet ze względu na brak marży, kuszą o wiele niższą ceną. Jednak czy są bezpieczne? Ewentualnie czy mógłby m ktoś polecić jakąś sprawdzoną, pewną stronkę, gdzie bez obaw można coś nabyć wysyłkowo?
_________________ Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe.
~~Paulo Coelho~~
Wysłany: 2008-11-02, 20:56
Aparat Canon 40D kupisz już za około 2800 PLN (wg ceneo), w sklepie pewnie trochę drożej.
Co przemawia za takim aparatem? Jest on robiony z myślą o zaawansowanych użytkownikach i często korzystają z niego profesjonaliści, choć brakuje mu pełnej klatki.
Obudowa ze stopu magnezowego, uszczelniona na kurz i wilgoć - póki co nie mają czegoś takiego lustrzanki amatorskie np. Canon 400, 450. Szybkoszczelność 6,5 klatki z zachowaniem prędkości do kilkudziesięciu zdjęć w serii, możliwość konfiguracji przycisków do własnych potrzeb, ustawienia własne, możliwość pośredniego wyboru ISO... To tak na szybko cechy, które różnią ten aparat od amatorskich lustrzanek. Oczywiście bardzo dobre odwzorowanie szczegółów, współpraca z pilotem, obsługa z poziomu komputera, ale te cechy charakteryzują już większą ilość aparatów, również amatorskich.
Gdzie kupić aparat?
Na to pytanie próbowałem odpowiedzieć już jakiś czas temu. Dlatego zamieszczam ten link.
Nie wskażę Ci jednoznacznie, w których sklepach kupować. Nie chciałbym żebyś miała do mnie pretensje, gdybyś z jakichkolwiek przyczyn była niezadowolona z zakupu.
Ja coraz częściej kupuję przez internet różne rzeczy. Zwracam przy tym uwagę na opinie innych użytkowników, czy byli zadowoleni, czy mieli jakieś problemy. Nie ukrywam, że wolę kupować na dużych i bardziej znanych stronach, jeżeli na Allegro to od supersprzedawców, którzy nastawieni są na określoną branżę.
Optymalnym rozwiązaniem jest odbiór osobisty, gdzie przed zapłaceniem można sprzęt obejrzeć lub płatność przy odbiorze - korzystam z tej opcji jak w grę wchodzą większe pieniądze lub sklep jest mało znany. Czasem też przed zakupem dzwonię żeby "wybadać" sprzedawcę (np. mało znaną stronę - patrzę też na pagerank głównej strony), ale te metody mogą nie być najlepszym sposobem. Dla mnie jednak są jakby kolejnym czynnikiem, który przeważa w którąś stronę. Po prostu staram się być czujny.
Póki co jeszcze się nie "przejechałem" na takich zakupach, a kupowałem już różne rzeczy od kilkunastu złotych do grubo ponad 2 tysiące.
Co do "profesjonalnych" sklepów, to często są drogie, a nie zawsze sprzedawca zna się na sprzęcie - niestety. Tylko osoba, która interesuje się fotografią będzie mogła Ci słusznie doradzić. Ja często w sklepach robię tajny mini test. Pytam np. o ISO, jakie ma wartości, do czego służy, czy jak go używać. Jeżeli w odpowiedzi słyszę, że trzeba by zobaczyć w instrukcji, lub, że ten aparat ma automatycznie regulowane ISO przez co w każdych warunkach łatwo zrobić zdjęcie, to wiem, że nie warto tracić czas na ten sklep. Równie dobrze kupimy w internecie z tym, że taniej.
Coraz częściej jednak trafiają się sklepy, w których pracują zapaleni fotografowie i w takich sklepach kupowanie ma sens - przynajmniej jeżeli liczysz na jakąś ostateczną radę.
Sprawdzam też oferty supermarketów ze sprzętem elektronicznym i nie ukrywam, że gdy w internecie jest trochę tylko taniej, to kupuję w takim sklepie. 40D kupiony w internecie, czy w markecie, to ciągle 40D, a gdy jestem zdecydowany to nie ma dla mnie znaczenia, że sprzedawca się nie zna...