Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Wysłany: 2007-05-02, 21:16 Nikon D40 i jego matryca
Słyszałem, że Nikon D40 ma włożoną taką samą matrycę jak miał Nikon D70 sprzed kilku lat. Czy ktoś może to potwierdzić? Wiem, że to nowe forum, ale może się ktoś taki znajdzie...
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2007-05-05, 00:08
Nikon D40 ma 6-milionową matrycę CCD - taką samą jak D70s, czy D50. Pozwoliło ta znacznie obniżyć koszty sprzedawanego aparatu. Obecnie w innych lustrzankach najczęściej montowana jest matryca nowej generacji o rozdzielczości 10 milionów pikseli.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2007-05-05, 22:04
Ja tak nie uważam. Wszystko zależy do jakiego rodzaju zdjęć potrzebujesz ten aparat. Jeśli nie chcesz zawodowo na nim pracować to jest ok. W innym przypadku nie tylko matryca będzie Ci przeszkadzać.