Kramkom - fotografia cyfrowa Strona Główna Kramkom - fotografia cyfrowa
Forum fotograficzne dla wszystkich.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 
Szybkie menu:
Wyszukiwarka Google
Portal - strona główna
Forum - Strona główna
Newsletter

Kanały RSS
Witaj Gość.

Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie najlepsze ?
Autor Wiadomość
kombi 

Wysłany: 2007-08-14, 17:54   Jakie najlepsze ?

Piszę również o tym w tym temacie, bo nie chcę mieszać wątków.

Jaką lustrzankę polecacie w cenie około 3 000 PLN ?

Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam :-D

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
Szymciosek 

Wysłany: 2008-11-23, 21:35   

miałeś kiedyś lustrzankę ? Bo mieć lustrzankę to jedno, a wykorzystać jej możliwości to drugie

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
kramkom 

Wysłany: 2008-11-24, 12:50   

Powiedz Szymciosek, co ma do rzeczy Twój post?
I proszę, byś starał się pisać po polsku.

Poziom: 10 HP   1%   2/230
   MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
MichalBarczak 

Wysłany: 2009-01-07, 19:35   

jeśli chcesz wydać około 3000 zł... to może zastanów się czy faktycznie warto? bo może warto kupić nienajnowasza-super-mega cyfrówkę/lustrzanke (np nikona d40 co moim zdaniem jest super sprzetem na "wakacyjnego" cykacza - za okolo 1000zł) albo kompakta. jesli jednak znasz sie na fotografii choć trochę i chcesz się rozwijać do polecam nikona d80 lub nikona 40d. jesli mozesz wydac ciut wiecej, wybierz nastepcow tzn nikonda d90 (ogromnym plusem jest matryca CMOS) albo canona d50. :)

MP   100%   8/8
   EXP   11%   1/9
kramkom 

Wysłany: 2009-01-07, 21:13   

Cytat:
lub nikona 40d

Michał masz na myśli Canona 40D jak rozumiem...

Matrycę CMOS ma każdy Canon ;-)

Poziom: 10 HP   1%   2/230
   MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Mavrica 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-01-11, 22:27   

Witam serdecznie.
Nie wiele znam się na sprzęcie, w związku z czym nie wiele mogę pomóc w odpowiedzi na pytanie: "która lustrzanka jest najlepsza?".
Postanowiłam jednak napisać kilka zdań na temat wyboru lustrzanki podpierając się jedynie własnym (niewielkim) doświadczeniem w tej kwestii.
Nie tak dawno sama zdecydowałam się na zakup lustrzanki. Do tej pory pstrykałam (gdyż nie śmiem tego nazwać fotografowaniem;)) aparatem cyfrowym kompaktowym. Kupiłam "Lustro", iż chcę się kształcić w kierunku fotografii, wiec był to niezbędny krok.
Pierwsza kwestią więc jest to, że musisz zdecydować jak bardzo na poważnie traktujesz fotografię?
Nawet jeśli chcesz robić zdjęcia tylko dla siebie, a jednak chciałbyś aby były one jak najlepsze. Oraz chcesz się w tej dziedzinie rozwijać (choćby samodzielnie za pomocą książek), i przede wszystkim masz przeznaczoną na to pewną gotówkę - nikt nie powinien Cię od tej decyzji odwieść.
Musisz jednak wiedzieć, że nie zawsze mieć najnowszą lustrzankę to znaczy robić nieziemskie foty. I tu pojawia się kontynuacja pytania: "Jak poważnie traktujesz fotografię= Jaką lustrzankę wybrać?".
Ja wybrałam markę Canon, sugerowałam się po troszku każdą opinią. Opiniami z naszego forum, opinią znajomych, oraz tym że sama odkąd sięgam pamięcią najlepiej słyszałam o marce Canon. Oczywiście w swoich wypowiedziach nie chce nic sugerować, opisuje jedynie co mną kierowało w podjęciu decyzji.
Gdybyś poczytał inne tematy i posty na forum przekonałbyś się że jeśli chodzi o jak najlepszy sprzęt to trwa walka jedynie między Canon i Nikon. To na tyle jeśli chodzi o markę.
Osobiście zdecydowałam się na Canona 40D i absolutnie nie mogę narzekać, ale nie znaczy to że wyciągam z tego (nie ulega wątpliwości, że dobrego sprzętu) wszystkie jego możliwości. Dopiero posiadając taki aparat zdałam sobie sprawę jak niewiele wiem na ten temat, i jak wiele nauki jeszcze przede mną. A podpatrując niektóre portale dla miłośników zdjęć widziałam przepiękne zdjęcia wykonane aparatem Canon 350D (mój model aparatu jest nowszy, a jednak nie jest tak łatwo zrobić dobrą fotkę).
Kolejną sprawą, chyba decydującą - jest obiektyw. Ja zakupiłam swoją lustrzankę za 2500zł już z obiektywem podstawowym z ogniskową 18-55mm. to chyba najtańszy i standardowy obiektyw ( o obiektywach również możesz poczytać na naszym forum) Ach zapomniałam zaznaczyć, że zakupu dokonałam przez internet co również wpłynęło na niska cenę. Już teraz jednak wiem, że posiadany przeze mnie obiektyw ogranicza mnie, i muszę zakupić jeszcze obiektyw szerokokątny oraz teleobiektyw (przydałby się również makro).
Obiektywy są jednak drogie i jak już zostało napisane przy innych tematach nie jednokrotnie przewyższają cenę aparatu. Czasem więc opłaca się kupić wcześniejszy (tańszy) model a kupić lepszy obiektyw.
Ja osobiście nie zrażam się swoim podstawowym obiektywem, gdyż jeśli nauczę się robić zdjęcia z tym szkłem które posiadam, zaowocuje to przy użyciu lepszego. Jeśli chodzi o dane techniczne, dotyczące wyboru aparatu oraz o jakość poszczególnych obiektywów zachęcam do przeczytania innych tematów.
Miło by było również gdybyś sprecyzował jaką fotografią chciałbyś się zajmować, oraz co Tobą kieruje przy zakupie takiego sprzętu? A na pewno ktoś bardziej szczegółowo rozpisze się na nurtujący Cię temat:-)
Po raz kolejny zachęcam jednak do przejrzenia wcześniejszych tematów, może się okazać, że tam właśnie znajdziesz większość odpowiedzi.

Ps: Nie mniej mam nadzieje, że choć troszkę pomogłam, zachęciłam do dalszego pisania lub choćby dałam do myślenia.
Pozdrawiam.

Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   33%   3/9
Johny 

Wysłany: 2009-01-16, 14:09   

Ja mogę polecić Soniacza a200 powiem krótko jak dla mnie to miodek i tani łatwy w obsłudze i daje sie lubić jako aparat :-)

[ Komentarz dodany przez: kramkom: 2009-01-16, 14:25 ]
Postaraj się Johny pisać po polsku... i zapoznaj się z regulaminem.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-01-16, 14:21, w całości zmieniany 1 raz  

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   50%   4/8
Jola 

Wysłany: 2010-05-05, 18:56   

Miałam w planie kupić Sony Alpha 350, ale zmieniłam zdanie i najprawdopodobniej wybiorę chyba 450-tkę. Przemyślałam to dość długo i doszłam do wniosku, że lepszy dla mnie będzie właśnie ten model :) Mam nadzieję, że nie będę żałować... Jeszcze przeglądam oferty Sony, no i co nie co z Canona. Kupno planuję dopiero przed wakacjami - jakoś w czerwcu; więc mam jeszcze czas na zastanowienie się;D

MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9

Nice Boy

Nr Użytkownika: 1

Odpowiedz do tematu