Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Kadrowanie wymaga na pewno większego przemyślenia - przykład - zdjęcie 1. Dobrze, że "zniżyłeś" się do poziomu psa, ale umieszczenie jego głowy w centrum kadru przy ucięciu jego tyłka to już nie najlepsze rozwiązanie. Za to ciekawe światło - dobrze, że zastane, a nie z lampy błyskowej
2, 3 krzywy horyzont - chyli się w tą samą stronę, więc to pewnie nieświadomy ruch aparatem, nad którym powinieneś popracować.
2 osobiście widziałbym jako jaśniejsze, a dzieci przesunięte w lewo, tak żeby były po środku od bocznych krawędzi zdjęcia.
4, 5 za ciemne.
6 najciekawsze, ale tutaj też uwaga. Często podczas fotografii zwierząt dobrze jest zostawić im trochę swobody, zwłaszcza po stronie, w którą patrzą lub biegną żebyśmy nie mieli wrażenia, że zwierzak jest zamknięty jak w klatce i się "dusi". Trochę krótsza ogniskowa i przesunięcie łabędzia w prawo nabrałoby większego wydźwięku.
7 jak dla mnie najmniej ciekawe. Gdyby łabędź był ujęty bardziej z profilu, a światła (pewnie statku) byłyby na linii wzroku zwierzaka zdjęcie zyskałoby, a tak przeszkadza lekko widoczne oko, dziób i pomarańczowa plama nad głową. Można by też umieścić jego głowę w mocnym punkcie, a szyję na linii złotego podziału.
Jak się domyślam próbujesz z manualnymi ustawieniami aparatu, a to dobrze wróży dla Ciebie, bo w ten sposób łatwiej zrozumieć jak działa aparat, a po nabyciu wprawy nie trzeba być zdanym na zawodną automatykę aparatu. Czasem jednak manual można zastąpić np. półautomatycznym trybem lub preselekcji przysłony, czy czasu, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu przy ustawieniach z często podobnym rezultatem końcowym.
Na pewno widać, że nie są to przypadkowe zdjęcia zrobione automatem, jednak, gdy popracujesz nad kadrowaniem i trochę jeszcze nad ekspozycją Twoje zdjęcia nabiorą charakteru i siły.
To tyle na początek - mam nadzieję, pozytywnej krytyki, którą... znów mam nadzieję - dobrze wykorzystasz.
Jest to moja pierwsza lustrzanka i prawdę mówiąc pierwszy plener:)
Od kilku miesięcy dużo czasu poświęcam na czytanie i oglądanie wszystkiego co z fotografią związane - tak trafiłem na forum:)
Jedno jest pewne czytać to jedno, a przekuć to na fotkę zupełnie inna sprawa. Dlatego ważne są dla mnie Twoje spostrzeżenia i jak najbardziej będę się starał je wykorzystać w praktyce.
Co do fotek zamieszczonych.
Rzeczywiście psiak może nie jest najszczęśliwiej złapany ale wierz mi pstryknąłem go nie patrząc w wizjer tylko opuszczając aparat do poziomu podłogi. Moje psisko gdybym wstał już by w takiej pozycji nie leżało A to co dla mnie najlepsze w tym zdjęciu to właśnie światło.
Co do tych ciemnych to rzeczywiście ( manualne ustawienia dają mi popalić)
Dzieci to tak prawdę mówiąc nieudana konwersja na BW (dodam oryginał)
Zamknięcie tego białego ptaka w klatce to też efekt mojego kadrowania na kompie, niestety zastąpił on oryginał przypadkowo.
To tyle, ale i tak się cieszę, że po pierwszych pstrykach da się te fotki oglądać, a najważniejsze że jest chęć pstrykać dalej:)
Podoba mi się zdjęcie "5". Pomijam tu kwestię ,że jest za ciemne. Dla jednych to błąd ,ale moim zdaniem wygląda to ciekawie ,bo trochę nierealnie. Tymbardziej ,że ptaki kontrastują z ciemnym niebem swoim jasnym upierzeniem błyszczącym w słońcu ,które miałeś zapewne za plecami nisko nad horyzontem. Druga sprawa to kompozycja. Układ trzech ptaków wzgledem siebie -każdy innej wielkości i w innej pozycji -wygląda intrygująco. Ptak po prawej -ze swoimi błyszczacymi powierzchniami natarcia skrzydeł ,trochę przechylony -to mocny akcent tej kompozycji. Moim zdaniem to zdjęcię -choć technicznie niedoskonałe -jest najciekawsze w Twojej galerii.
Poziom: 2 HP
0%
0/30
MP
100%
14/14
EXP
100%
8/8
Nice Boy
Nr Użytkownika: 1