Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Jestem zdecydowana na zakup aparatu Canon40D. Więc przyszedł czas na zastanowienie się nad obiektywem. Stwierdziłam, że na dzień dzisiejszy nie będzie mnie stać aby kupić lepszy, gdyż jak już w innym poście pisał Administrator- "niektóre z nich cenowo przewyższają wartość aparatu". Pozostaje mi więc wybrać jakiś podstawowy. Poszperałam trochę w necie i stwierdziłam,że takich podstawowych jest kilka. Oczywiście różnią się ceną, oraz wartością ogniskowej. Próbowałam porównać obiektywy takie jak: 1) 28-135 mm IS ; 2) 17-85 IS USM ; 3) EF-S 18-55 mm. Napisałam je w kolejności od najdroższego do najtańszego. Który obiektyw więc wybrać? Czy wystarczy ten najbardziej podstawowy? Czy może wybrać któryś z tych nieco droższych?
_________________ Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe.
~~Paulo Coelho~~
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2008-11-05, 14:44
Pewnie już przeczytałaś temat "Zanim kupisz swój pierwszy obiektyw". Pisałem już tam, że na początek najlepiej kupić najbardziej podstawowy obiektyw i zmierzyć się z nim, a w miarę jak Twoje potrzeby będą się ukierunkowywały zdecydujesz jaki obiektyw dokupić. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie i póki co ja będę się trzymał tej wersji. Ponadto, gdy już popstrykasz trochę i zobaczysz co Cię kręci, będziesz mogła sobie dokupić obiektyw, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim wymaganiom i potrzebom. Może też w trakcie tego czasu uzbierasz trochę grosza na coś naprawdę dobrego.
Dobre testy różnych obiektywów znajdziesz na stronie "optyczne.pl". Możesz sobie tam popatrzeć na testy i sama stwierdzić co jest dobre, a co nie.
Wysłany: 2010-07-11, 16:21
Ja mam pytanie dotyczące obiektywu, a także akcesorii które warto zakupić.
Planuję kupić osłonę przeciwsłoneczną, filtr UV, polaryzacyjny i połówkowy szary miękki.
Zastanawiam się jak to jest... Jeżeli teraz posiadam obiektyw 18-55, czyli te wszystkie akcesoria które umieszczam na obiektywie muszą mieć średnicę równą średnicy obiektywu, prawda? Więc przy zmianie obiektywu będę musiała zakupić na nowo wszystkie te akcesoria, bo średnica obiektywu się zmieni. Tak to jest?
Przepraszam za bzdurne pytanie amatorki i proszę o wyrozumiałość
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2010-07-13, 10:29
Niestety tak jest. Z tym, że nie ma znaczenia ogniskowa, którą podajesz, ale właśnie średnica gwintu na końcu obiektywu, która nie zawsze się zmienia, ponieważ część obiektywów ma taką samą średnicę gwintu.