Kramkom - fotografia cyfrowa Strona Główna Kramkom - fotografia cyfrowa
Forum fotograficzne dla wszystkich.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
 Ogłoszenie 
Szybkie menu:
Wyszukiwarka Google
Portal - strona główna
Forum - Strona główna
Newsletter

Kanały RSS
Witaj Gość.

Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat :: Następny temat
Co to jest system live view
Autor Wiadomość
Teksas 

Wysłany: 2008-11-09, 15:03   Co to jest system live view

Witam ponownie. Ponieważ rozglądam się za pierwszym aparatem chciałbym zapytać co to jest i do czego służy w lustrzankach system live view? W opisach kilku modeli spotkałem sie właśnie z takim wyposażeniem. Z góry dziekuję za pomoc i wskazówki.

Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
kramkom 

Wysłany: 2008-11-09, 17:05   

Jest to system, który umożliwia podgląd obrazu w czasie rzeczywistym na ekranie LCD - tak jak w aparatach kompaktowych. Mając taki system możesz kadrować nie patrząc w wizjer tylko na wyświetlacz LCD.

Poziom: 10 HP   1%   2/230
   MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Teksas 

Wysłany: 2008-11-17, 20:00   brak systemu live view w nikonie D60

Witam. Czy ów nowatorski system jest bardzo pomocny lub nawet niezbędny w aparacie? Po przeczytaniu wielu informacji,opinii itd. zdecydowałem się na zakup Nikona D60 a teraz znowu jestem w kropce bo aparat ten nie posiada takiej opcji. Moze więc jednak wybrać Canona 450? Proszę jeszcze raz o wskazówki. Strasznie ciężki wybór. Pozdrawiam.

MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
kramkom 

Wysłany: 2008-11-17, 20:37   

Zdecydowanie jest to system, bez którego można robić zdjęcia i na pewno nie będzie to wadą dla aparatu, zwłaszcza dla lustrzanki.

Jest to nowy system i jeszcze rok temu nikt o tym nawet nie mówił, ponieważ tego nie było. Było za to wiele milionów ludzi, którzy robili świetne zdjęcia bez tego.

Teraz można się spodziewać, że coraz więcej aparatów będzie miało live view, ponieważ jest to świetny chwyt marketingowy, na który skusi się znaczna grupa użytkowników - amatorów i może nieliczni profesjonaliści, ale jeszcze takich nie spotkałem.

Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Generalnie wizjer optyczny ma przewagę nad ekranem LCD np. ze względu na dokładność obrazu - jest bardziej precyzyjny. W ekranie wszystko zależy od rozdzielczości, która jeszcze nie powala. Przykładając aparat do oka żeby spojrzeć w wizjer stabilizujesz go, dając mu kolejny punkt podparcia, co zmniejszy drgania.

Na pewno łatwiej będzie kadrować patrząc w ekran przy nietypowych kadrach np. trzymając aparat tuż nad ziemią. Przy pełnym słońcu obraz w ekranie będzie słabo widoczny.

I jeszcze coś na co nie powinieneś zwracać uwagi, ale o tym wspomnę, ponieważ już zauważyłem taką zależność. Jak kupisz aparat bez live view będziesz narażony na dziwne komentarze ze strony mniejszych lub większych znajomych, którzy się nie znają, ale już wiedzą, że coś takiego istnieje i mają zakodowane, że aparat bez live view, to jakieś nieporozumienie... bez komentarza

Zdecyduj sam :599:

Poziom: 10 HP   1%   2/230
   MP   100%   110/110
   EXP   95%   21/22
Mavrica 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-11-17, 22:53   

Witam serdecznie.
Ostatnio troszkę czytałam o fotografowaniu z funkcją " Live View". Może i ma ona pewne zalety, ale ma również wady: -Podczas fotografowania z ową funkcją, wysokie temperatury; wysokie czułości ISO i długie czasy naświetlania mogą powodować szumy i zniekształcenie kolorów obrazu; - Oraz drugi który bardzo mnie zaniepokoił brzmi, aby przy fotografowaniu z funkcją "Live View" nie kierować aparatu w stronę słońca. Ciepło światła słonecznego może spowodować uszkodzenie wewnętrznych podzespołów aparatu. Wyczytałam to z instrukcji odpowiedniego użytkowania cyfrowej lustrzanki, nie wiem więc na ile to jest zgodne z prawdą, ale śmiało można się obejść bez tej funkcji i osobiście nie ryzykowałabym uszkodzenia aparatu ;-) Jak dla mnie funkcji "Live View" mogłoby w ogóle nie nie być.

Poziom: 3 HP   0%   0/44
   MP   100%   21/21
   EXP   33%   3/9
Szymciosek 

Wysłany: 2008-11-18, 07:05   

Zdjęcia się od zawsze robiło przez wizjer, później dopiero weszły kompakty z lcd. Ale lustrzanka ? Odkąd pamiętam to wizjer, i liczne ustawienia, przy czym też możliwość wymiany obiektywu na lepszy :P

MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
Teksas 

Wysłany: 2008-11-18, 21:37   

Wiedziałem ze można liczyć na szanownych kolegów i koleżanki fotografów. Bardzo mi pomogliście i rozwialiście wątpliwości. Dzięki za tą pomoc.

MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Johny 

Wysłany: 2009-04-08, 03:05   

Odpowiem tak, przydaje się czasami, ale myślę, że to bajer wyemaginowany przez reklamy. Prawdziwi wyjadacze i stare wilki wiedzą o co Caman. Ja powiem tyle, że to chwyt marketingowy na zwykłe cenzura które mało wiedzą o foceniu. Prawdziwy pasjonata i osoba która siedzi w tym długo zapewne wam powie to samo, to tylko bajer i nic więcej troche pomaga w ekstremalnych sytuacjach co nie znaczy ze jest cudowne i w ogóle jak co niektórzy to zachwalają bez przesady.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-04-11, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   50%   4/8
Jola 

Wysłany: 2010-05-05, 19:06   

Mavrica napisał/a:
Podczas fotografowania z ową funkcją, wysokie temperatury; wysokie czułości ISO i długie czasy naświetlania mogą powodować szumy i zniekształcenie kolorów obrazu

Funkcja Live View aż tak wpływa na jakoś robionych przez nas zdjęć?
Hmm... ja jako amatorka i już niedługo posiadaczka pierwszej swojej lustrzanki wolałabym aby ta funkcja jednak była. Z pewnością będzie mi o wiele łatwiej. Pewnie jak wyuczę się całej obsługi aparatu - przejdę na wizjer. Teraz jednak wolałabym korzystać z Live View :)

MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9

Nice Boy

Nr Użytkownika: 1

Odpowiedz do tematu