Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Wysłany: 2008-10-01, 12:53 Aparat z "wyższej półki". Które to modele?
Gdzie by się nie czytało, lub z kim by się nie rozmawiało- słyszy się jedno: Jak już kupić to aparat z "wyższej półki" Ciekawi mnie które aparaty firmy Canon uznawane są za te z przysłowiowej "wyższej półki" Zakładam iż Canon 350D; 400D; 450D maja bardzo podobne właściwości, z tym, że 450D jest lżejszy co może niekorzystnie wpłynąć na jakość zdjęć ze względu na drgania ręki. Ale czy dla kobiety (niezbyt potężnej ) nie będzie mniejsza waga plusem? Czy może ktoś powiedzieć coś o Canonach EOS 30D; EOS 40D; EOS 50D? Nigdzie nie widzę również opinii na temat Canona EOS 5D? Zapewne ze względu na jego cenę, ale chętnie usłyszałabym jakąś opinię czy warto byłoby poświęcić taką gotówkę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
_________________ Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe.
~~Paulo Coelho~~
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2008-10-01, 15:06
Canon przyjął mniej więcej taką taktykę, że im wyższy model aparatu, tym niższa półka. Ale znaczenie tutaj ma też data pojawienia się aparatu na rynku. I tak np. EOS 350D, to ta sama półka co EOS 400D, ale z racji, że ten drugi jest następcą pierwszego jest on wyposażony w nowsze rozwiązania, większy wyświetlacz itp. Cechy te jednak nie mają większego wpływu na jakość zdjęć. Podobnie jest z EOS 450D, który jest następcą EOS 400D.
Aparaty z serii EOS 20, 30, 40... to lustrzanki półprofesjonalne, które jeszcze nie mają pełnowymiarowej matrycy, ale są lepiej wykonane, większe, droższe.
Najwyższa półka to EOS 1Ds Mark III, który ma pełnowymiarową matrycę, dwa procesory, jest wykonany ze stopu magnezu, a całość jest uszczelniona i nie do zajechania... Stąd EOS 1D to najwyższa półka.
Canon EOS 5D to też aparat profesjonalny, ale trochę mu brakuje do 1D. Poza tym ma już kilka lat i jak zaczniesz porównywać czym nafaszerowany jest np. EOS 450D z 5D to łatwo zauważysz, że 5D niewiele ma z dzisiejszych gadżetów. Jest to jednak bardzo dobry aparat i co najważniejsze z pełnowymiarową matrycą. Niedługo powinien pokazać się jego następca, Canon EOS 5D Mark II, który będzie potrafił... wszystko, łącznie z kręceniem filmów full HD - niestety.
Cytat:
450D jest lżejszy co może niekorzystnie wpłynąć na jakość zdjęć ze względu na drgania ręk
Pewnie może, ale tylko w krytycznych wartościach czasów, a różnica będzie niewielka, choć gdybyśmy weszli w rozważania profesjonalne, to na pewno dla wielu znacząca. Jednak profesjonaliści gdy tylko mogą sobie na to pozwolić korzystają ze statywu, a nie zastanawiają się, czy już będzie poruszone, czy jeszcze można ryzykować...
Cytat:
Ale czy dla kobiety (niezbyt potężnej ) nie będzie mniejsza waga plusem?
Mniejsza waga jest praktyczna tylko pod względem noszenia sprzętu w długie trasy i nie ma większego znaczenia, czy kobieta, czy nie, każdy chciałby iść i mieć lżej. Jest to raczej kwestia potrzeb, możliwości i priorytetów. Gdybym chciał mieć Canona EOS 1Ds Mark III, bo uznałbym, że mogę sobie na niego pozwolić i sprzęt tej klasy jest mi potrzebny, to jego waga 1210g nie byłaby dla mnie ograniczeniem, choć pewnie nie raz bym ją przeklął...
Cytat:
Nigdzie nie widzę również opinii na temat Canona EOS 5D? Zapewne ze względu na jego cenę, ale chętnie usłyszałabym jakąś opinię czy warto byłoby poświęcić taką gotówkę.
Opinii nie widać, ponieważ Ci co kupują takie aparaty zajmują się fotografią profesjonalną, a nie np. wytykaniem wad sprzętu, próbując w ten sposób ukryć brak swoich umiejętności.
Myślę, że takich aparatów sprzedaje się całkiem sporo, a kryterium jego wyboru nie jest cena, tylko jakość i wspomniane wcześniej priorytety.
Osobiście gdybym nie miał ograniczeń finansowych kupiłbym Canona EOS 1Ds Mark III, ponieważ uważam, że jest on wart swojej ceny. Jednak dla wszystkich, którzy zmuszeni są liczyć pieniądze alternatywą na pewno są inne aparaty z serii 1D, czy wspomniany 5D. Oczywiście uważam też, że nie warto kupować takie aparaty jak chcesz popstrykać w ogrodzie. Nawet najlepszym aparatem nie zrobi dobrych zdjęć ktoś, kto nie ma pojęcia o fotografii, choć pewnie będą one czyste od wad sprzętowych.
Wiek: 21 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 10 Skąd: Gdynia, Polska
Wysłany: 2008-10-04, 17:08
Tak się składa, że jestem posiadaczem Canona 450D.
I mogę zapewnić, że nie jego waga nie sprawia problemów - chociaż czasem się zdarza, że zbyt długie trzymanie skutkuje bólem nadgarstka xD
Przy wyborze aparatu polecam tradycyjne 'wymacanie' - jak leży w dłoni, czy nie za ciężki, łatwy dostęp to funkcji itp.
Dziękuję za wszelkie porady. Bardzo cenię sobie te profesjonale napisane przez "kramkoma" , ale równie mocno pożyteczne są te, napisane przez użytkowników forum. Dlatego bardzo proszę Was wszystkich piszcie posty. To jest naprawdę użyteczne.
_________________ Rzeczy proste są zawsze najbardziej niezwykłe.
~~Paulo Coelho~~
Myślę że odpowiednia waga ma wpływ na jakość zd, na pewno zbyt lekki aparat będzie uciążeniem, ponieważ będzie ci chodził w powietrzu wraz z całą ręką, najlepiej kupić sobie taki, który jest nie za ciężki, ale którego czujemy trzymając go w dłoniach, wtedy na pewno jest lepiej przycelować dany motyw który chcemy uchwycić.
[ Komentarz dodany przez: kramkom: 2009-01-24, 15:41 ]
Kolejne punkty ostrzeżeń "kosztują" Cię te błędy - lepiej zrobisz jak zaczniesz nad tym pracować, bo sobie nie popiszesz na tym forum.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-01-24, 15:39, w całości zmieniany 1 raz
Poziom: 2 HP
0%
0/30
MP
100%
14/14
EXP
50%
4/8
Nice Boy
Nr Użytkownika: 1