Witaj Gość.
Nie jesteś zalogowany na forum. Jeżeli jeszcze się nie zarejestrowałeś zapraszamy do darmowej rejestracji. Jeżeli już się rejestrowałeś zachęcamy do zalogowania się.
Jako zalogowany użytkownik masz możliwość zakładania nowych tematów, pisania postów, wysyłania wiadomości do innych użytkowników i wiele innych opcji.
Ja mam Sony a 200 i musze powiedziec ze stabilizacja w tym aparacie zaskoczyla mnie pozytywnie i z reki uzyskasz spokojnie naprawde dobre ostre zdiecia,jest to aparat o duzych mozliwosciach w porównaniu do swojej ceny ludzie z konioki-minolty zrobili naprawde dobry spszet pod nazwa Sony pozdr
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2009-01-16, 14:05
No tak Johny, na pewno są sytuacje, w których stabilizacja się przydaje i wtedy jest super, ale chyba przyznasz, że nie w każdych warunkach się ona sprawdza, a w niektórych jest zupełnie zbyteczna...
Stąd liczenie na to, że stabilizacja rozwiązuje problem zamazanych zdjęć, to trochę liczenie na cuda. Na pewno Sony Alfa200 nie poradzi sobie w każdych warunkach oświetleniowych wykorzystując tylko stabilizację, zresztą tak jak każdy inny aparat.
Tak masz racje, dla mnie po prostu to jest podstawa mieć takie coś w aparacie i sam się już o tym przekonałem nie jednokrotnie i zawsze się przydaje. Mam ją ciągle włączoną czujnik włącza się automatycznie jak wykrywa drgania i to jest super, bo nie używam statywów i itp. Dopiero się uczę ale już teraz mogę powiedzieć, ze to powinno być podstawą przy kupnie lustra wiadomo obiektywy są drogie za to się płaci kupę kasy, więc wydaje mi się ze warto wziąć tą stabilizacje w korpusie pod uwagę.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-01-17, 15:07, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Jerzykowo, Poznań
Wysłany: 2009-01-17, 15:04
Nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w Sony, kiedy stabilizacja jest włączona, a kiedy nie, ale przecież po co Ci stabilizacja w pełnym słońcu, gdy czasy sięgają setnych sekundy? Jeżeli jest czujnik ruchu, to wykryje ruch zawsze, gdy trzymasz aparat w ręce, a w przypadku pełnego słońca stabilizacja prędzej Ci zaszkodzi niż pomoże.
W przypadku czasów dłuższych jak np. 1/8 sekundy (przy krótkich ogniskowych) stabilizacja też Ci się nie sprawdzi i w tedy może Ci pomóc tylko statyw.
Używanie więc stabilizacji cały czas jest zbyteczne, a czasem może okazać się szkodliwe.
Poza tym, z moich obserwacji wynika, że zdjęcia robione przy czasach, w których stabilizacja spełnia swoje zadanie, oglądane w powiększeniu 1:1 są gorsze jakościowo od takich samych zdjęć zrobionych w tych samych warunkach, przy tych samych czasach, ale z aparatem na statywie. Sprawdzałem to w kompakcie - być może w lustrzankach system ten działa sprawniej, ale na pewno nie na tyle idealnie żeby wykluczyć np. używanie statywu przy długich czasach.
Przy rozważaniu podczas zakupu aparatu, czy lepiej mieć stabilizację w obiektywie, czy w korpusie na pewno warto też zwrócić uwagę na fakt, że w przypadku stabilizacji matrycy, nie widzimy efektu stabilizacji w wizjerze, przez który oglądamy scenę. Inaczej jest podczas stabilizacji w obiektywie, jednak to rozwiązanie jest zdecydowanie droższe.
Producenci stabilizacji w obiektywach tłumaczą też, że taka stabilizacja jest skuteczniejsza, ponieważ jest dostosowana do ogniskowych, które są w obiektywie.
Tak, tylko że ja póki co nie zamierzam robić zdjęć ze statywu bo nie widzę takiej potrzeby w moim przypadku ,ale sprawdzę to 1/8 sek żeby zobaczyć jak to się przedstawia jak coś to wrzucę do galerii.
[ Dodano: 2009-01-17, 23:28 ]
A i zapomniałem dodać że widzę jak ona działa mianowicie może nie jest super ekstra ale chociaż mam wykres słupków który w raz ze zwiększaniem się drgań podnosi się i widzę to w wizjerze, wiem nie jest tak jak piszesz, ale chociaż wiem że to działa.
Ostatnio zmieniony przez kramkom 2009-01-19, 00:09, w całości zmieniany 1 raz
Poziom: 2 HP
0%
0/30
MP
100%
14/14
EXP
50%
4/8
Nice Boy
Nr Użytkownika: 1